Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Το μεγαλείο της συζυγικής σχέσης



Πολλοί αναρωτιούνται σήμερα, ποια είναι τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξει ένα αντρόγυνο στη συζυγική τους ζωή για να μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη συμβίωση.
Οι πάσης φύσεως δυσκολίες μέσα στον έγγαμο βίο επιφέρουν συνήθως, εξαιτίας κυρίως της άγνοιας, πολλές άσχημες καταστάσεις, που οδηγούν μετά από κάποιο καιρό σε οδυνηρά για το αντρόγυνο αποτελέσματα. Μερικές φορές μάλιστα επέρχεται και το χειρότερο κακό, όπως είναι ένα διαζύγιο με τις ανυπολόγιστες δυστυχώς συνέπειες ανάμεσα στο ανδρόγυνο αλλά και ανάμεσα στα παιδιά που ήρθαν απ’ αυτούς στον κόσμο. 

Η χαρά και η γαλήνη μέσα στον γάμο βασίζεται στο θεϊκό τρίπτυχο της ευτυχίας, που είναι η κατανόηση, η συλλογική συμπόρευση σε κάθε πτυχή της ζωής του ανδρογύνου και στη σύμπνοια που θα κυριαρχεί ανάμεσα τους.
Αυτά τα τρία έχουν σχέση με τη δημιουργία του ανθρώπου σαν «εικόνα Θεού».
Ο Θεός είναι ένας και τρισυπόστατος. Είναι ένας σαν Θεός αλλά και τρισυπόστατος σαν Πατήρ, Υιός και άγιο Πνεύμα.
Μέσα στην Εκκλησία πολλάκις στις διάφορες ψαλμωδίες ονομάζουμε τον Θεό Πατέρα Νου, τον Υιό του Θεού Λόγο, και το άγιο Πνεύμα απλά Πνεύμα. Απλό παράδειγμα η ακολουθία του μεσονυκτικού σε Α΄ ήχο στο βιβλίο της Παρακλητικής.
Σε ένα λοιπόν από τα τροπάρια αυτά ο ιερός ψαλμωδός απευθυνόμενος στον ένα αλλά και τρισυπόστατο Θεό λέει με πολλή έμπνευση:
 «Πλάσας πριν τον άνθρωπον, κατά την σην εικόνα διεμόρφωσας, νουν αυτώ και λόγον, και πνεύμα δους ως φιλάνθρωπος».
Παρουσιάζεται εδώ ο Θεός να δημιουργεί τον πρωτόπλαστο σύμφωνα με την δική Του εικόνα, δίνοντας στον άνθρωπο νου, λόγο και πνεύμα, κάνοντας τον κατά κάποιο τρόπο και ένα και τρισυπόστατο.
Όταν λοιπόν ο Θεός ευλόγησε μέσα στο γάμο τον άνθρωπο να ζήσει τη χαρά της συζυγίας, του υπέδειξε και το σωστό τρόπο για να το πετύχει.
Του είπε πως όταν οι δύο θα γίνουν ένα μέσα από την αγάπη, μόνο τότε θα είναι ευτυχισμένοι. Για να το πετύχουν αυτό πρέπει να ενωθούν στην τρισυπόστατη μορφή της ύπαρξής τους.
Τους είπε, δηλαδή, μέσα από την προσωπική τους επιθυμία να αγωνιστούν για να γίνουν ένα και οι δυο στο νου. Να ενωθεί μέσα από την αμοιβαία αγάπη ο νους του ενός με τον νου του συντρόφου του. Αυτό θα γίνει ανάμεσα τους έντονα εμφανές επειδή θα κυριαρχεί μεταξύ τους τότε η κατανόηση.
Η κατανόηση σαν βάση και τρόπος ζωής ανάμεσα στο αντρόγυνο επιτελεί αξιοθαύμαστο έργο γιατί βοηθά στο να υπάρχει πάντα εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στο ανδρόγυνο για κάθε πτυχή της ζωής τους. Είναι τότε που ενώνεται ο λόγος του ενός με τον λόγο του συντρόφου του.
Σαν λόγο δεν εννοούμε τα απλά λόγια που βγαίνουν από το στόμα του ανθρώπου αλλά τις λογικές ενέργειες που υπάρχουν στον κάθε άνθρωπο και που τον κάνουν μοναδική δημιουργία του Θεού στον κόσμο αυτό.
Οι λογικές αυτές ενέργειες χαρακτηρίζουν προσωπικά κάθε άνθρωπο και είναι για τον καθένα μας διαφορετικές. Η διαφορετικότητα αυτή είναι που δημιουργεί και τις εντάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, που για να τις αποφύγουν καλούνται να τα βρουν μεταξύ τους.
Μέσα στο γάμο πρέπει λοιπόν να ενωθεί ο λόγος του ανδρός με τον λόγο της γυναικός, να τα βρουν μεταξύ τους, όπως θα λέγαμε σήμερα, για να υπάρχει μέσα από τον διάλογο που θα γίνεται ανάμεσα τους πάντα μια κοινή συμπόρευση, μια κοινή συλλογική πορεία.  
Αυτό θα έχει σαν καταπληκτικό αποτέλεσμα να έχει το αντρόγυνο ειρήνη και γαλήνη επειδή η Χάρις του Θεού θα ενώνει τα πνεύματα και των δύο συζύγων ώστε ανάμεσα τους να επικρατεί η πολυπόθητη θεϊκή σύμπνοια.
Βλέπουμε λοιπόν στον παρακάτω σχεδιάγραμμα με τι τρόπο θεϊκό θέλει ο Θεός να ενώνονται τα παιδιά Του στο μυστήριο του γάμου για να είναι ευτυχισμένα ζώντας σύμφωνα με το θέλημα Του.
Νους ανδρός + Νους γυναικός = Κατανόηση
Λόγος ανδρός + Λόγος γυναικός = Συλλογική πορεία μέσα από τον Διάλογο
Πνεύμα ανδρός + Πνεύμα γυναικός = Σύμπνοια
Στην ένωση αυτή ο ένας ζει μέσα στον άλλο σαν ένα όπως το νερό με το κρασί.
Αυτό βέβαια δεν μπορεί μόνος του ο άνθρωπος να το πετύχει παρά μόνο με τη θεία Χάρη. Μόνο με τη βοήθεια του Θεού.
Ο Θεός είναι πάντα έτοιμος να βοηθήσει όλα τα παιδιά του, γιατί θέλει σαν στοργικός Πατέρας να τα βλέπει όλα ευτυχισμένα. Γι αυτό και τους παρακαλά να έχουν μεταξύ τους:
Απόλυτη αγάπη
Απόλυτη εμπιστοσύνη και
Συζυγική συμπόρευση.
Αυτά όλα δεν θα μπορέσουν να τα πετύχουν αν δεν διαβάζουν τις θεϊκές συμβουλές Του που περιέχονται στο άγιο Ευαγγέλιο Του, για να ξέρουν πώς να βαδίζουν στη ζωή αυτή.
Όταν ο άνθρωπος βαδίζει μόνος του, στηριγμένος μόνο στο δικό του λογισμό και τις εγωιστικές του επιθυμίες, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ευτυχήσει. Οι εγωιστικές μας σκέψεις, κινήσεις και πράξεις φέρνουν πάντα άσχημα αποτελέσματα και πολλές φορές ακόμα και καταστροφικά.
Όλα αυτά μπορεί ο άνθρωπος να τα αποφύγει αν με αγάπη και απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό του θελήσει να τα εφαρμόσει με απλοϊκή παιδική υπακοή.
Η καρδιακή λοιπόν αγάπη στο Θεό, η απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ουράνιο του Πατέρα και η ειλικρινή υπακοή στο θεϊκό Του θέλημα συνιστούν την μοναδική βάση της απόλυτης επιτυχίας για την ευτυχία του σε όλους τους τομείς της ζωής του και εν προκειμένω στο συζυγικό του βίο.

Printfriendly