Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η χαρά της απόλυτης εμπιστοσύνης



Μιλούσα κάποτε σε μια μικρή κατηχητική ομάδα κοριτσιών για την αγάπη που έχει ο Θεός για όλους τους ανθρώπους αλλά και πόσο πολύ χαίρεται για τους ανθρώπους εκείνους που για την αγάπη Του αγωνίζονται να γίνουν καλοί χριστιανοί. 
Τότε ένα μικρό αφρικανόπουλο με παιδική αφέλεια με ρώτησε:

Και απ’ όλους τους καλούς Χριστιανούς πιο πολύ ποιους αγαπάει ο Θεός;
Όλοι γύρισαν να δουν το μικρό παιδί, που στην ερώτηση του λες και όλοι είχαν την ίδια απορία και ήθελα πραγματικά να μάθουν αν είναι και αυτοί μέσα σε εκείνους που ο Θεός ευαρεστείται πιο πολύ.
Με αγωνία περίμεναν να μάθουν την απάντηση μου και εγώ με χαρά ένιωθα την ευτυχία του ουράνιου Πατέρα στις θεϊκές αναζητήσεις των απλοϊκών παιδιών Του.
Είναι αλήθεια, τους είπα, πως ο γλυκύς ουράνιος Πατέρας μας δεν κάνει εξαιρέσεις αλλά εξίσου ίσα διαχέει την πατρική αγάπη Του προς όλα τα παιδιά Του, ακόμα και σ’ αυτά που με αγνωμοσύνη τον πικραίνουν με τα εκούσια λάθη τους. Επίσης το ίδιο χαίρεται και με πολύ στοργή αγκαλιάζει όλα τα παιδιά Του που αγωνίζονται να ζουν σύμφωνα με το άγιο Ευαγγέλιο Του. Μα υπάρχουν κάποια παιδιά που γεμίζουν την καρδιά Του με τόση χαρά και ευτυχία.
Η αγωνία τους ήταν έκδηλη να μάθουν τι διαφορετικό κάνουν αυτοί οι χριστιανοί ώστε να προκαλούν τόσο πολύ την προσοχή και την ιδιαίτερη αγάπη του γλυκύ Θεού τους. Ρωτούσαν τι αρετές περισσότερο καλλιεργούσαν και τι ασκήσεις παραπάνω έκαναν αυτοί οι χριστιανοί για να τους μιμηθούν.
Άλλοι έλεγαν πως είχαν πιο μεγάλη πίστη στο Θεό. Άλλοι υποστήριζαν πως είχαν περισσότερη αγάπη, άλλοι ευσπλαχνία και γενικά απαρίθμησαν όλες σχεδόν τις αρετές που μπορεί ένα καλός χριστιανός να αποκτήσει.
Τώρα απέμεινε να με κοιτούν με απορία αν είχαν επιτύχει την σωστή απάντηση και περίμεναν με αγωνία να τους πω για πια απ’ όλες τις αρετές πρέπει πιο πολύ να εργαστούν πνευματικά να επιτύχουν.
Όλες οι αρετές προσελκύουν την προσοχή του Θεού Πατέρα μας και όλες οι αρετές μπορούν να πλημμυρίσουν μια ψυχή με τη χάρη του αγίου Πνεύματος. Μα μια απ’ όλες αναγκάζει τον ίδιο τον Θεό Πατέρα, τον μονογενή Του Υιό Ιησού και το Άγιο Πνεύμα, όλη την Αγία Τριάδα, να κατασκηνώσει σ’ αυτήν την απλοϊκή ψυχή που έχει αυτή την αρετή.
Από μόνη της αυτή η αρετή όχι μόνο περικλείει όλες τις άλλες αλλά επί πλέον τις ενισχύει και  τις σταθεροποιεί ώστε να γίνονται αήττητες στον πόλεμο κατά του σατανά αλλά και ουρανοδρόμες στην κατάκτηση του ουράνιου Βασιλείου.
Η αρετή αυτή είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη που δείχνει κάποιος στον Θεό της καρδιάς του.
Είναι αυτός που σαν μωρό στην αγκαλιά της μανούλας του αφήνει απόλυτα την ψυχή του με απόλυτη εμπιστοσύνη στην καρδιά του Βασιλιά Θεού του.
Είναι αυτός που επιθυμεί να βαδίσει τον υπερτέλειο δρόμο της πνευματικής νηπιότητας, όπως τον βάδισε με μοναδικό τρόπο και η βασίλισσα μητέρα μας Θεοτόκος Μαριάμ.
Στην απόλυτη εμπιστοσύνη, ο Θεός Πατέρας γίνεται στοργική Μανούλα και σκεπάζει απόλυτα το μικρό του βρέφος, την ταπεινή ανθρώπινη ψυχούλα που του παρέδωσε όλη την ύπαρξη της για να την καθοδηγεί μόνο Εκείνος.
Τι έχει να φοβηθεί ένα παιδί που βρίσκεται κρυμμένο σαν μωρό μέσα στην πιο γλυκιά και ασφαλή καρδιά του Ουράνιου Πατέρα του;
Ποιος μπορεί να πειράξει ένα μωρό όταν το κρατά σφιχτά και ζεστά μέσα στο μητρικό της στήθος η γλυκιά μαμά;
Ευτυχισμένοι αυτοί που πιστεύουν απόλυτα μέσα στην ψυχή τους πως είναι παιδιά του γλυκύ και στοργικού Θεού μας.
Μα τρισευτυχισμένοι είναι εκείνοι που όχι απλά πιστεύουν αλλά και εμπιστεύονται απόλυτα το Βασιλιά Θεό τους.
Στην απόλυτη εμπιστοσύνη δεν υπάρχει άγχος και θλίψη για ότι συμβαίνει στη ζωή μας αλλά χαρά και ευτυχία επειδή η ψυχή πιστεύει πως ότι ο Θεός επιτρέπει είναι πάντα για το καλό και την ουράνια ευτυχία μας!
Η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό είναι το απόλυτο θεϊκό μέσο που μας πλημμυρίζει με τον θεϊκό έρωτα και το Άγιο Πνεύμα.
Η απόλυτη εμπιστοσύνη του μικρού παιδιού στον Πατέρα του είναι ο δρόμος που υπέδειξε ο ίδιος ο Κύριος μας όταν είπε:
«Εάν δεν γίνεται σαν τα μικρά παιδιά δεν θα μπορέσετε να μπείτε στην βασιλεία των Ουρανών».

Printfriendly